Boho stil u modernom svijetu

Šta znači Boho?

Boho ili boemski stil (boho šik) poznat je po živoj, šarenoj, eklektičnoj estetici punoj šara i tekstila iz različitih kultura svijeta. Određeni elementi ovog ležernog stila mogu utopliti i „omekšati“ prostorije koje nisu u boho stilu.

Bohemijanizam je praktikovanje nekonvencionalnog stila života. Inspirisan je ljudima koji su otvorenog uma, vole da putuju, bave se umjetnošću , pišu knjige, bave se muzikom ili glumom. Ovaj stil upravo reflektuje ovakav način života kombinujući predmete, boje i ukrase iz cijelog svijeta. Ako tražite stil koji može biti samo vaš, onda je boho pravi za vas.
Boho enterijer je za one koji žele kuću punu života, kulture i jedinstvenih predmeta. Ova estetika je povezana sa modernim senzibilitetom a ističe je bezbrižno, opušteno i neobično. I dok prostorije dekorisane boho stilom imaju određene sličnosti u tome što su uvijek eklektične i dijele slične karakteristike – dvije prostorije nikada nisu potpuno iste.

Karakteristike boho dizajniranja

1. Boje

Iako ne postoje pravila kada govorimo o boho dekorisanju , tople i zemljane boje su uobičajne kao i metalne boje i tonovi dragulja. Kao osnovne boje najčešće se koriste tamno smeđa, siva i zelena potom se ukrašavaju ljubičastom, vatreno narandžastom, električno plavom bojom. Kombinovanje i slojevitost boja čine ovaj stil jedinstvenim.

Slobodno spajajte šare i teksture, ne plašite se koristiti stilove koji inače ne idu zajedno. Koristite teksture iz cijelog svijeta – poput Ikata iz Kambodže ili Suzani iz Centralne Azije – da biste prostoru dali osjećaj zabave i egzotičnosti. Etno motivi raznih kultura svijeta su ključni detalji boho dekoracija.

Ono što je zanimljivo kada opremate vaš dom je što imate beskonačan broj kombinovanja obično nespojivih detalja pa ćete tako moći slojevito ukrasiti namještaj nekim raznobojim materijalom ili okačiti tepih sa etno motivima na zid tik uz fotografije ili slike – prepustite se mašti i stvorite svoj stil. Ukoliko vam sve to djeluje previše uvijek možete koristiti bijelu boju kao osnovu koja će istaći bogate i šarene boho boje.

2. Dekorativni materijal

Kao suprotnost minimalizmu, modernom i uglađenom dizajnu, Boho se koristi filozofijom ”više je više”. Miješati i spajati nespojive materijale u boho dizajniranju je ključno. Prirodni i osnovni materijali poput jute i sisala mogu biti kombinovani sa svilom i šenilom. Poželjno je da materijali imaju pomalo istrošen izgled. Rese, kroketi i makrami preovladavaju u ovom dizajnu dok se veća količina jastuka zavjese i prostirke kombinuju tako da daju osjećaj velike udobnosti. Baldahini iznad kreveta i u dnevnoj sobi su zaštitni znak boho dizajna.

3. Boho namještaj

Veliki broj namještaja se dizajnira tako da igleda “istrošeno” tačnije retro kojeg možete naći u prodavnicama polovne robe ili na nekim vintidž pijacama. Upravo ovakav namještaj je ključan za boho dekorisanje. Svaki komad namještaja treba biti poseban i da priča neku priču. Ne spajajte dvije iste stolice ili fotelju i dvosjed iz iste serije – spajajte drugačije stilove namještaja.

Vaši gosti će osjetiti boho vajb čim ugledaju plišane stolice i kauče. Prostirke etno motiva, a mekani prenatrpani jastuci će stvoriti atmosferu opuštene dobrodošlice, pa će ubrzo poželjeti da sjednu na pod.

Budući da bi boho prostorije trebalo da imaju osjećaj “sjedi i ostani neko vrijeme”, modernizovan, ravan namještaj se neće uklopiti ovdje. Odaberite udobne, opuštene komade poput ležaljki, stolica-ljuljaške, prostrane ugaone garniture ili leptir stolice.

4. Osvjetljenje i aksesoari

Prirodno svijetlo je ključno za boho enterijer tokom dana, prirodni sunčevi zraci koji se probijaju kroz prozor i osvjetljavaju vaš pod, namještaj ili omiljeno mjesto za ispijanje jutarnje kafe je ono što će učiniti da svaki dan počne onako kako treba – mirno i opuštajuće.

Ambijentalno, prigušeno svijetlo će ujediniti vašu boho prostoriju noćima i upotpuniti osjećaj smirenosti i dobrodošlice. Umjesto nadgradne jake rasvjete, dekorišite prostoriju prigušenim lampionima, svijećama, podnim i stonim lampama. Danas, na tržištu, možete lako pronaći različite oblike i stilove rasvjete koji su savršeni za kombinovanje i spajanje nespojivog.

Podržavanje svega što je prirodno je ključno kod boema, te su paprati i biljke važan dio dekorisanja. Postavite biljke na zid, pod, da vise sa plafona, u svakom ćošku, birajte sitne, male, najveće – kreirajte malu džunglu u svojoj kući. Ne samo da će biljke dati život vašoj kući, već će poboljšati kvalitet vazduha te se slobodno koristite filozofijom „više je više“.

Upotpunite prostorije sa kolekcijom porodičnih dedovanja, ručno rađenim predmetima i ukrasima sa putovanja. Birajte predmete koji su napravljeni od prirodnih materijala, poput drveta, bambusa, lana i vune.

Boemi vole ručni rad pa se slobodno usudite napraviti sami neki ukras za zid, pod ili policu. Ukrasni detalji bi trebali da pričaju vašu priču pa prikažite ono šta volite : tapiserije, retro boce, mape ili neusklađen porculan – vjerujte mašti.

Imajte na umu da iako je boemski stil obično eklektičan i dalje može biti šik i glamurozan, zato se ne plašite odabrati ukrašen luster ili veliko zlatno ogledalo. Tradicionalni boho dekor uključuje marokanske dodire (fenjeri, jastuci, otomani i prostirke, tepisi i umjetnička djela), pa pokušajte prostoriji dati i malo marokanskog dodira. Najbitnije je da svaki komad priča priču.

Boho dizajn je stil koji se snažno vezuje za hipi modu u kojem se prirodne tkanine, retro dezeni, neutralne boje i topli dezeni stapaju sa stilom 70tih, ali činjenica je da je boho moda nastala kao kontrakultura u 19. vijeku. Možda niste hipik, ali ćete se sigurno osjećati kao jedan kad god uđete u boho enterijer. Bez obzira da li se opuštate u ljuljaška-stolici, visećoj lježalci ili na podu među jastucima na kraju dugog i radnog dana, obožavaćete svoj boho dizajn.