JAPANDI – Savršen balans između toplog i hladnog

Kada se dobri primjeri udruže, to može rezlutirati magičnim finalnim proizvodom ili apsolutnom katastrofom. Na sreću, japandi je izrastao u neodoljivu fenomenalnost. Paleta hladnog skandinavskog stila našla je idealnog partnera u toplom, ali karakternom, dašku Japana. Savršen balans dva stilska svemira rezultira neodoljivim enterijerima, ali – da li smo mi zaista spremni da ih primijenimo i iskočimo iz naših dosadašnjih navika?

Japandi nije novitet koji se pojavio prije desetak minuta – i te kako je prisutan godinama nazad, ali se često poistovjećuje sa skandinavskim stilom o kojem smo ranije govorili. Kako se oba pravca temelje na funkcionalnom prostoru kojem dominantan ton daju priroda, boje i teksture koje nas okružuju, bilo je lako ujediniti ih u cjelinu koja radi.

Hladnu i često potpuno bijelu skandinavsku paletu uzimamo kao čisto platno koje zatim u svoje ruke preuzima japanski stil i razvija upotrebom tamnih braon i bež tonova. Crna i siva se dodaju na samom kraju, tu su kao akcenat, nikako dominantni elementi. Nijanse zelene i ružičaste su često neophodna doza šarma i opcija kojom se enterijer može dodatno utopliti. Cilj su udobnost i prijatnost, stavljeni sa funkcionalnošćuna prvo mjesto.

Oba stila se više oslanjaju na detalj, nego na cjelinu, iz prostog razloga što je samih detalja jako malo (sasvim suprotno od filozofije jednog prosječnog balkanskog doma, složićete se) i oni su akcenat u prostoru. Često su u vidu keramičkih posuda, staklenih ili drvenih predmeta – izborom materijala se opet vraćamo na početnu tačku, vezu sa prirodom.

Detalji na zidovima su koncentrisani na uglavnom jedno apstraktno djelo koje tonovima odgovara cjelokupnom ambijentu, nema mjesta za vrcavi gallery wall sa dvocifrenim brojem različitih formata i modela ramova ili histeriju boja.

Biljke su i te kako dobrodošle, ali opet se teži isključivo eleganciji i izbjegavanju stvaranja botaničke bašte usled prirodne ljudske potrebe za mnoštvom.

Izbor namještaja je ono komplikovano područje – iz prostog razloga što nikada nismo sigurni koliko kontrasta je dovoljno kontrasta. Igrati se sa teksturama drveta i različitim visinama komada namještaja koji grade cjelinu je i te kako poželjno kako bi se izbjegla monotonost. Zbog cijele filozofije utemeljene na vezi sa prirodom, komadi namještaja koji odgovaraju ovom stilu su niži od onih na koje smo inače navikli, kako bismo bili bliže zemlji.

Pored drveta, kamen je takođe poželjan materijal. Japanski stil je zaoblio oštre linije skandinavskog namještaja, pa se tople forme lako izvode uprkos hladnoći i težini kamena.

Kada je riječ o tekstilu, držimo se tkanina koje prije imaju izraženu teksturu nego patern. Tepisi i dekorativni jastuci će dodati onu toplu notu, ali opet moramo voditi računa o mjeri, jer svaki komad preko vodi naš enterijer ka boho carstvu.

Ukoliko želite da svoj dom oblikujete japandi pravilima, naš savjet je da krenete od detalja. Izbacite sve suvišne godinama skladištene nepotrebne uspomene sa ljetovanja, izaberite moćnu crno bijelu fotografiju u jednostavnom ramu kao noseći dekorativni element na zidovima, izaberite prije jednu visoku elegantnu, nego gomilu malih biljaka u različitim saksijama. Svijetli pastelni ton zidova i drveni pod u svojoj prirodnoj boji dobra su osnova sa kojom možete raditi. Onaj niski namještaj ostavite kao poslednju investiciju na to do listi japandi privikavanja.