Maksimalizam: Kada je više – više.

Minimalizam poslednjih godina polako silazi niz stepenice popularnosti koju je uspješno gradio i ustupa mjesto svom bratu maksimalizmu – suštoj suprotnosti. Njegove karakteristike smo i te kako dobro naučili: ravne linije, jednostavna paleta boja, uzrečica Ludwig Mies van der Rohe-a „manje je više“ protkana kroz svaku poru minimalističkog enterijera.Ali da li su takvi sterilni i prazni enterijeri zaista održivi u vremenu kada je sve dostupno, sve povoljno i sve dozvoljeno (kada govorimo o estetici)? Kod pojedinaca sa izvježbanom samokontrolom koji su se oslobodili okova kupovine i lanaca u obliku predmeta koji nas okružuju, vjerovatno i jesu. No, danas smo ipak raspoloženi za malo zabave u mnogo boja, pa se vraćamo maksimalizmu.


Na samom početku razdvajamo maksimalizam od haotične i histerične pretrpanosti bez reda i pravila – u tome nije njegova suština. Maksimalizam slavi onaj mali dekorativni predmet koji nosi uspomenu, težak je stotinu kilograma emocija, a krijemo ga na tavanu daleko od pogleda. Maksimalizam slavi kombinovanje različitih paterna i tekstura, stavlja akcenat na detalj i oslobađa maštu. Maksimalizam daje zeleno svjetlo ekscentričnim kombinacijama, miješanju stilova, kontrastima. Kaže da su čipka i rese na jednom komadu namještaja sasvim prihvatljive, a da će se ravne linije komode preseliti u novu dimenziju dodavanjem nekoliko vaza u različitim bojama i veličinama, a koje možete pronaći i na nekom buvljaku.

Dobra strana maksimalizma jeste u tome što ne morate investirati u nove predmete kako biste napunili dom detaljima i sitnicama iz prostog razloga što te predmete već imate, ali ste ih odložili u neku kutiju, ispod nekog kreveta ili na dno podruma. Kombinujte staro i novo. Prelistajte stare fotografije i razglednice, uramite ih i kombinujte sa dragim posterima, slikama, kreirajte zidnu galeriju – vaša dnevna soba dobija potpuno novo lice.


Ne bježite od boja. Ukoliko vašem oku prijaju pastelne nijanse, potrebno je malo hrabrosti da samo jedan zid dobije puniju nijansu, a prostor sasvim novu dimenziju. Ispunite zidove policama punim knjiga ukoliko je to vaša strast, radite na vašoj udobnosti.


Maksimalizam obožava sve u XXXXL veličini – da li je u pitanju masivni ram u boji starog zlata na potpuno jednostavnom platnu kombinovan sa crnim ili bijelim drvenim ramovima zidne galerije koju smo ranije pomenuli, floralni motiv tapiserije koju je prije mnogo godina tkala vaša baka, dominantna tapeta koja nas jednim pogledom seli u džunglu – stvar je vašeg osjećaja.


Glavno pravilo jeste da prekršite pravila i sopstvenom enterijeru u kom provodite veći dio dana nametnete svoja pravila, zaboravljajući na sve ono što ste vidjeli na društvenim mrežama, blogovima ili u časopisima. Na kraju krajeva, ipak ćete vi tu provesti vrijeme, a ne neki instagram bloger. Pronađite tačku između ova dva pravca i gradite vizuelni identitet svog doma oko nje. Minimalistički enterijer sa sitnicama koje zrače toplotom i oslikavaju vaš karakter uzima najbolje od oba pravca i daje savršen rezultat.