Sobne biljke za početnike

Pokušavate da malo ozelenite svoj dom? Sobne biljke za početnike su odličan način da krenete u istraživanje zelenih enterijera, istovremeno uživajući u prednostima koje nosi njihovo bitisanje u vašem domu. Što više biljaka u vašem domu, to je bolji kvalitet vazduha.

U ovom blogu ćemo podijeliti sa vama koje su to sobne biljke pogodne za uzgajanje ako ste u ovom iskustvu novi i ako nemate mnogo znanja, prakse, a ni vremena da se bavite njima.

Aloe vera, aloja vera, prava aloja

Aloe Vera je odličan izbor, tim više što se koristi i kao ljekovita biljka. Pored toga što je Aloja Vera korisna u kućnim, bezopasnim tretmanima lepote, rutini njege kože i borbi protiv zubnog kamenca, ova biljka na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi predstavlja obavezni element u slabo provjetrenim prostorima.

Uspijeva u pustinji, tako da, ako nemate naviku da zalivate cvijeće, ne brinite. Aloe Vera može da čeka. Ove biljke treba zalivati svake 2-3 nedjelje, a podnose direktnu sunčevu svjetlost.

Japansko drvo

Japanska biljka je vrsta sukulenta koja može izdržati svjetlo i to direktnu sunčevu svetlost. Kada je tlo potpuno suvo i kada lišće promijeni izgled, onda ćete znati da je došlo vrijeme da je zalijete. Pošto ove biljke napreduju i u pustinjskim sredinama, mogu izdržati nivoe vlage od normalne do suve. Eto, toliko su jednostavne za održavanje! Ove biljke su takođe poznate kao simboli prijateljstva, a vjeruje se da privlače novac, pa se zato često viđaju i u poslovnim prostorima.

Kaktus

Kaktusi su blizu kategorije neuništivih. Oni mogu dugo da skladište vodu i hranljive materije, tako da ne zahtijevaju mnogo zalivanja. Kaktusi takođe vole sunčanje jer prirodno rastu u vrelim, sušnim sredinama kao što su jugozapad SAD, Meksiko i Južna Amerika. Ove biljke – koje su zapravo vrsta sukulenta – traže od 2 do 3 sata dnevno izlaganja suncu. Kada zalivate kaktus, koristite destilovanu vodu ili kišnicu. Kaktusi su podložni truljenju ako njihovi korijeni postanu previše vlažni, pa zato nemojte pretjerivati u zalivanju. Što se tiče nivoa vlažnosti, kaktusi mogu da uzmu vlagu čak i od prosječnog do suvog vazduha, zahvaljujući pustinjskim sredinama na koje su navikli. A ako želite da im stvorite pravu klimu, na dno saksije stavite sloj šljunka. Tako ćete obezbijediti i da voda bolje iscuri.

Svekrvin jezik

Ova biljka može da opstane u kakvoj god klimi i pod svakakvim uslovima, pa valjda odatle ime koje ukazuje na otpornost. Svekrvin jezik je takođe na vrhu liste biljaka koje pomažu u prečišćavanju vazduha koje je odredila NASA, pošto su posebno efikasne u prečišćavanju vazduha od toksina kao što su benzen, formaldehid, trihloretilen i ksilen. Ove biljke vole srednju do svijetlu indirektnu sunčevu svjetlost, ali takođe mogu tolerisati nisku indirektnu svjetlost. Što se tiče njege, treba ih zalivati svake dvije nedjelje.

Zamija

Kao i mnoge biljke sa ove liste, zamija – neće umrijeti tokom suše, ako ste zaboravili da je zalijete. Ove biljke mogu tolerisati sušu, slabo svjetlo, a takođe rijetko zahtijevaju i đubrivo. Ne zaboravimo da je porijeklo ove biljke  Zanzibar, Kenija i istočna Afrika, pa je i logično da ova tropska biljka može podnijeti gore navedene uslove. Takođe, zamija podnosi srednje do nisko indirektno svjetlo, a što se zalivanja tiče, trebalo bi da se potpuno osuši zemlja između zalivanja (obično dvije sedmice). Takođe može da izdrži bilo koju vrstu vlage, pa opet, ako živite u stanu u kome ima vlage, ne morate da brinete da biljka neće opstati. Ono što je fascinantno kod zamija je da dolazi iz sušnih uslova koji su joj omogućili da razvije rizome koji skladište vodu tokom sezona suše u svom prirodnom okruženju, tako da ona praktično brine sama o sebi i ako je vi zaboravite. Ipak, nemojte pretjerivati, jer kao i svako živo biće, i ova biljka traži pažnju. Makar, kako rekosmo, zalivanje kad se zemlja osuši.