Šta je zapravo Feng Šui?

U početku smo mislili da je „to s Feng Šuijem“ trenutna moda. Međutim, izgleda da smo se prevarili. Feng Šui je čitav jedan unuverzum dekoracije, zasnovan na teorijama koje nam pomažu kako da razumijemo i bolje povežemo elemente doma, te na taj način uravnotežimo i pojačamo energije naših kuća. Stoga smo odlučili da sa vama podijelimo ovaj članak o toj drevnoj tradiciji koja je izazvala veliko interesovanje zapadnog svijeta.

Šta je svijet Feng Šuija? Feng Šui je drevni kineski filozofski sistem taoističkog porijekla, zasnovan na svjesnom i skladnom zauzimanju prostora, kako bi se postigao pozitivan uticaj na ljude koji u njemu borave. Bukvalno u prevodu znači: vjetar i voda. Zasniva se na povećanju energija prostora koje djeluju u našu korist, uravnotežujući pet elemenata. Praznovjerje ili ne, svijet feng šuija je sve više prisutan, a što je najzanimljivije, veoma je lako prilagoditi mu prostor.

Savjeti za upoznavanje sa svijetom Feng Šuija

1.Sve na svom mjestu

Ne znam da li se vama dešava, ali ljudi koji su skloni pravljenju nereda u kući ili u kancelariji, i sami priznaju da im je potrebno mnogo rada i truda da bi im produktivnost i raspoloženje bili na zadovoljavajućem nivou. To je zato što haos stvara haos. Čim se prostor uvede u red, energija ponovo teče. Ovo je još jedan od osnovnih principa feng šuija. Košta vrlo malo, i vrijedan je svakog ulaganja vremena. Ideja reda je glavna u svijetu feng šuija, ali i u svijetu dekoracije. Održavanje prostora čistim i urednim definitivno doprinosi osjećaju da sve teče. Izbacite nepotrebne, prljave ili ružne stvari iz okruženja. Napravite neopterećujuća, svjetla i slobodna okruženja za i rad i za odmor.

2.Svuda život

U Feng Šui svijetu, biljke su takođe glavni akteri. Donose boju, svježinu, poboljšavaju kvalitet vazduha, čine mjesta mirnijim, opuštajućim i ljepšim. Imajte na umu: uvijek birajte prirodno cvijeće i biljke umjesto vještačkog. Vodite računa o njima i ne dozvolite im da uvenu. Ako se pitate postoje li preporučljive biljke u Feng Šuiju, odgovor je da: cvijet lotosa, kineski bambus, božur, ljiljan i hrizantema.

3.Dobar raspored

Raspored namještaja je takođe bitan faktor. Na primjer, kaže se da uzglavlje kreveta ne smije biti okrenuto prema vratima, niti tačno ispred njih. Sa druge strane, izbjegavajte postavljanje teških predmeta u ovom području, jer mogu učiniti da se osjećamo nesigurno. Takođe je važno da imate pristup krevetu sa obije strane. Simetrija i sklad imaju prednost u raspodjeli namještaja u prostoru. Takođe je poželjno da pored kreveta sa svake strane postavite po stočić. I na kraju, izbjegavajte krevete bez uzglavlja, jer su povezani sa osjećajem nestabilnosti.

4.Stvorite svoju oazu

Spa kupatila su moderna u svijetu dekoracije ovih dana. Ali, ova odlika je takođe ključna u svijetu Feng Šuija. Kupatilo je mesto gdje počinjemo i završavamo svaki dan. Funkcionalnost je nesumnjivo ključna karakteristika, ali kupatilo bi takođe trebalo da nam pomogne da se osjećamo ugodno i opušteno. Ako je moguće, idealno je da kupatilo ima prozor, čak i ako je malen. Ovo će nam pomoći da unesemo prirodnu svjetlost i uzgred, uštedimo energiju. Što se detalja tiče, da biste stvorili opuštenu atmosferu, dodajte biljke, cvijeće i svijeće u dekoraciju.

5.Birajte boje

Paleta boja svake sobe mora biti izabrana pažljivo. Uostalom, svaka boja ima različit uticaj na nas. Žuta, na primer, revitalizuje. Plava opušta. Crvena budi senzualnost i romantiku. Ako ne volite da krečite zidove u boju ili se plašite da će Vam boja brzo dosaditi, uvijek možete zadržati neutralnu podlogu i unositi boju kroz ukrasne predmete (jastuke, tepihe, zavjese, itd.).

6.Inspirišite se kuhinjom

To je jedna od najvažnijih prostorija u kući. Ovdje spremamo hranu, njegujemo porodicu, ali i dijelimo i družimo se. Trendovi uređenja već ukazuju na ovaj smjer pozivajući nas sve više i više da pravimo otvorene kuhinje povezane s ostatkom kuće. Znamo da nije uvijek moguće imati neku od ovih kuhinja, ali najmanje što možemo da učinimo da energije u kuhinji napreduju su 3 uslova: svjetlost, čistoća i urednost.

7.Najbolji odraz

Ogledala su saveznici dekoracije. Čine da prostor izgleda veće, bolje raspoređuju svjetlo. Međutim, u Feng šuiju su prepreka pozitivnoj energiji, ako nisu na pravom mjestu. Na ulazu u kuću ogledalo ne bi trebalo da gleda na vrata. U sobi je najbolje da budu u ormaru ili na zidu odakle se ne vidi krevet. U dnevnoj sobi možete okačiti ogledalo iznad kamina ili neke druge žarišne tačke kako biste stvorili ravnotežu i dinamičnost u dekoraciji. A ogledalo u kuhinji treba izbjegavati.

Ovaj tekst na blogu, kao i svi drugi tekstovi inspirativnog karaktera objavljeni na ovom sajtu, uključujući i fotografije namještaja, služe da daju savet i inspiraciju korisnicima ovog sajta o najboljem načinu kombinovanja nameštaja u enterijeru i potencijalnim rešenjima.

Fotografije su ilustrativnog karaktera.